Pilonidal Sinüs (Kıl dönmesi) Cerrahisi

  • Kıl dönmesi nedir??

Pilonidal sinüs ( kıl dönmesi) hastalığı, kuyruk sokumuna veya göbek çukuruna düşen kılların itme ya da sürtünmeler ile derideki minik deliklerden, ter bezlerinin ağzından ya da kıl fıliküllerinin dibinden cilt altına geçip apse, akıntılı fistüller veya kistler oluşturmasıdır.

 

  • Kıl dönmesinin belirtileri nelerdir?

Kuyruk sokumunda ağrı, kaşıntı, şişlik ve buna bağlı çamaşırda kirlenmeler olabilir. Çok küçük olduğunda tesadüfen hiçbir belirti vermeden sadece kuyruk sokumunda küçük bir delik olarak da farkedilebilir. Tam tersine çok alevli olarak, şiddetli ağrı, ateş, akıntı ve üzerine oturamama olarak da kendini gösterebilir.  

 

  • Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?

 

Tek tedavi seçeneği ameliyattır!! Cımbızla, ilaçla, lazer epilasyon ile, asidik etkisi bulunan maddelerin kıl dönmesi olan bölgeye dökülüp 10-20 dakikada tedavi ameliyatsız tedavi mümkün değildir!! Bu gibi bilgiler hastaya zaman ve para kaybettirip, gerekli müdahalenin gecikip hastanın iyileşme sürecinin uzamasına sebep olmaktadır.

 

  • Ameliyat olmaz isem ne olur?

 

Kıl dönmesinin ameliyatsız düzelme şansı yoktur. Ataklar arası bazen süre uzun olabilir ve bu sürede hasta kıl dönmesinin iyileştiğini sanabilir ama muhakkak tekrarlar. Tedavideki gecikmeler, ağrılı, akıntılı ve ilaç kullanmanızı gerektirecek ataklar geçirmenize sebep olacak ve operasyonunuzun daha komplike olmasına sebep olacaktır.

 

  • Ameliyat çeşitleri nelerdir?

 

Pilonidal sinüs için çok çeşitli ameliyat teknikleri vardır. Çok az hastalık içinbu kadar çok ameliyat tekniği kullanılmaktadır. Primer eksizyon, mikrosinüsektomi, Baskom ameliyatı, yamalı ameliyatlar (karidakis prosedürü, limberg flep, V-Y flep, vs..), sekonder iyileşme gibi bir çok seçenek bulunmaktadır.  

 

  • Hangi ameliyat tekniği bana uygun?

 

Bunun kararını vermek için ayrıntılı bir muayene ve hasta ile karşılıklı bir değerlendirme yapmak gerekir. Her ameliyat tekniği her hastaya uygulanamaz. Her tekniğin artı ve eksileri bulunabilir. Bu sebeple bu konuda deneyimli bir cerrah ile karşılıklı görüşme ve muayene uygun olacaktır.

 

 

  • Bu aralar popüler olan Bascom ya da mikrosinüsektomi operasyonları nedir?

Dr. John Bascom tarafından yapılan ve sonuçlarının tatminkar çıkması üzerine diğer doktorlarca da uygulanmaya başlandı. Bascom operasyonu ufak değişiklikler geçirerek mikrosinüsektomi operasyonu adıyla da yapılmaktadır. Kısaca her iki operasyonda da yapılan şudur; Cilt altında biriken kıl yumağını bütün halde çıkarabilecek en küçük cilt kısmı kesilerek (2 cm) kıl yumağını içeren kese çıkarılır. Yara estetik olarak dikilir. Hasta işlem sonrası hemen yada 1-2 gün içerisinde normal hayatına dönebilir. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için kıl dönmesini küçük ve enfeksiyon bulguları taşımaması gerekir!. Ayrıca yanlış hastaya uygulanması durumunda nüks oranları yüksek olabilir!!. Değerlendirme için genel cerrahınıza danışmanız uygun olacaktır.

 

 

  • Yamalı ameliyatlar( flepli ameliyat) hangi hastalara yapılır??

Eğer hastalık geniş bir alanı tutmuş ise yamalı ameliyat teknikleri uygulanmak zorunda kalınabilir. Hastaya uygun teknik teknik ile operasyon yapılır ise hasta kıl dönmesinden tamamen kurtulur. Akıntı, şişlik, koku, ağrı, ateş semptomları kaybolur. Nüks (tekrarlama) oranları çok düşüktür. Ancak hastanın operasyon sonrası 7-10 gün istirahati gerekebilir.

 

  • Ameliyat sonrası ne zaman normal hayatıma dönebilirim?

 

Küçük pilonidal sinüslerde mikrosinüsektomi ya da bascom yapıldığında aynı gün ya da bir gün sonra taburcu olup birkaç gün içerisinde normal hayatınıza dönebilirsiniz. orta ve büyük pilonidal sinüslerde yamalı ameliyat yapılır ise ameliyat sonrası istirahat 7-15 gün arası gerekebilir..

Önemli olan nokta..doğru hastaya doğru ameliyattır....

 

Farklı sorularınız ve tedaviniz için bana ulaşabilirsiniz...